Atât laminatul, cât și parchetul sunt utilizate pe scară largă la amenajarea podelei în diferite încăperi. Dar care dintre aceste materiale este mai bun? Pe care anume îl utilizăm într-o anumită situație și care sunt avantajele acestor pardoseli?
Pentru a intra în esența acestei probleme, am comparat ambele materiale în funcție de principalele criterii de alegere a unui pardoseli. Ca mostre, am luat populara placă de parchet cu trei straturi și laminat clasa de trafic 32, care este optimă pentru spațiile rezidențiale.
Aspectul
Producătorii moderni oferă o gamă largă de culori și texturi atât pentru laminat, cât și pentru parchet. La fabricarea parchetului, o astfel de diversitate se realizează datorită mai multor factori simultan:
- folosirea ca materie primă a stejarului, frasinului, nucului, wengelui, merbaului și a altor specii;
- diferențele în selecția lemnului, care poate fi uniform, dens și fără noduri, sau cu noduri de diferite dimensiuni, sau datorită prezenței duramenului și alburnului, variază semnificativ ca nuanță;
- utilizarea plăcilor de diferite modele și dimensiuni, inclusiv plăci cu una, două, trei sau mai multe benzi, cu și fără inserții, cu și fără teșit;
- unicitatea nuanțelor și texturii plăcilor, realizată prin periaj, tonifiere, colorare, îmbătrânire artificială etc;
- utilizarea diferitelor opțiuni de acoperire, cum ar fi lacul mat, alb sau obișnuit, sau uleiul, care formează un aspect finisat și original al plăcii de parchet
O caracteristică a laminatului este faptul că fiecare placă are propriul model unic și inimitabil. Este pur și simplu imposibil să vezi două scânduri absolut identice!
Laminatul, în diversitatea sa, depășește la capitolul aspect exterior parchetul. Având în vedere că stratul decorativ al laminatului este produs prin imprimare pe hârtie specială, desenul laminatului poate fi absolut oricare.
Cel mai des, desenul pe laminat imită lemnul, țigla sau piatra. Datorită tehnologiilor moderne, a devenit posibilă tratarea suprafeței în așa fel încât laminatul să se potrivească nu numai la nivel de culoare, ci și la nivelul texturii materialului natural.
Termen de utilizare
Atât laminatul, cât și parchetul au aproximativ același termen de exploatare, în mediu 10-15 ani. Unica diferență e că, după această perioadă, nu mai poate fi restaurat, trebuie schimbat.
Parchetul, spre deosebire de laminat, poate fi restaurat de până la trei ori și de fiecare dată după restaurare va arăta ca nou. Astfel, durata de viață a parchetului poate fi mărită până la 30 de ani. Parchetul lăcuit este restaurat prin șlefuire. În ceea ce privește parchetul stratificat cu aplicarea uleiului, în multe cazuri acestea pot fi curățate cu produse speciale și apoi vopsite din nou, fără șlefuire. În consecință, parchetul acoperit cu ulei poate ține și mai mult.
Este posibilă și restaurarea locală, puteți elimina doar o singură zgârietură. Cât despre laminat, defectele sunt cu mult mai vizibile și restaurarea e problematică.
În general, în condiții egale, parchetul are o durată de viață mai lungă decât laminatul.
Rezistență la uzură
Rezistența laminatului la abraziune depinde de clasa din care face parte. De exemplu, laminatul de clasa 32 are indicatori de rezistență la uzură destul de mari, iar pentru condițiile de casă aceasta este o opțiune foarte bună. Nici urmele de la tocuri, și nici lichidul vărsat nu vor lăsa urme vizibile pe el.
În ceea ce ține de parchet lucrurile stau puțin altfel. Starea unei plăci de parchet depinde în mare parte de stratul său protector. Când se folosește lacul ca protecție, acesta se aplică în mai multe straturi, formând astfel o peliculă protectoare. Dacă se aplică un strat protector de ulei, atunci un astfel de parchet este mai puțin rezistent la uzură, deoarece uleiul pătrunde bine în porii lemnului, dar rămâne mai puțin la suprafață. Cu toate acestea, parchetul cu ulei arată mai natural.
Rezistență la lovituri
Rezistența la lovituri a laminatului depinde de densitatea plăcii de bază. Cu cât densitatea este mai mare, cu atât laminatul este mai puternic. Însă, cu cât laminatul este mai puternic, cu atât costul este mai mare.
În ceea ce privește parchetul, aici rezistența la lovituri depinde direct de duritatea lemnului în sine. Cel mai dur este parchetul din lemn exotic, precum: merbau, doussie, jatoba. Dintre speciile locale, parchetul din stejar are o rezistență mai mare la lovituri.
Rezistență la umiditate
Contactul îndelungat cu lichide este dăunător atât pentru laminat, cât și pentru parchetul stratificat. Ba mai mult, ca și în cazul rezistenței la lovituri, rezistența la umiditate a laminatului depinde de densitatea sa. Cu cât densitatea plăcii de bază a laminatului este mai mare, cu atât este mai mare și rezistența la umiditate, la fel și prețul.
Astfel de caracteristici sunt aplicate și în cazul parchetului. Ca material natural, lemnul absoarbe apa, însă soiurile mai dense sunt mai puțin supuse daunelor structurale. Mai depinde și de durata expunerii la umiditate, și componența chimică a lichidului.
Izolarea fonică
Laminatul, este considerat mai zgomotos în exploatare decât parchetul de lemn. Este imposibil să eliminați acest zgomot chiar și cu respectarea deplină a tuturor regulilor de montare. Nici un substrat special, nici o bază pregătită conform tuturor regulilor nu vor face o podea laminată complet silentioasă.
Parchetul este mai eficient în ceea ce privește izolarea fonică. Mai ales dacă plăcile de parchet sunt lipite cu grijă de bază și nu sunt așezate într-un mod aleatoriu. Datorită structurii și grosimii, podeaua din parchet va asigura un nivel mai ridicat de izolare fonică decât cea de laminat.
Păstrarea proprietăților de exploatare
În păstrarea aspectului inițial al podelei, un rol important îl joacă tehnologia de montare.
Cât ține de aspectul și păstrarea calității podelelor, depinde mult cum a fost montată. Atât parchetul, cât și laminatul trebuie instalate pe o bază uscată și uniformă, cu prezența unui substrat, în deplină conformitate cu instrucțiunile. Dar chiar și cu respectarea deplină a tehnologiei de montare, parchetul poate varia în dimensiune. Acest lucru se datorează în principal influenței umidității și temperaturii din cameră.
Menținerea temperaturii camerei la 18-24⁰С va contribui la prelungirea duratei de viață a parchetului. Se recomandă și menținerea umidității între 40-60%. Însă, chiar și cu parametrii ideali de temperatură și umiditate, parchetul își poate schimba culoarea în timp: devine mai deschis sau mai închis, capătă nuanțe saturate și mai profunde.
După cum se poate observa din cele menționate mai sus, atât parchetul, cât și laminatul au propriile avantaje în anumite condiții. Analizați toate aspectele și faceți alegerea. Desigur, după o consultație a profesioniștilor companiei noastre, alegerea va fi mai rezonabilă și mai reușită!